Gedeukte gouden tor

Weinig nieuws meer in de tuin afgelopen oktober. Daarom maakte ik nog even een rondje op zoek naar Korstmossen, mossen en schimmels. Kom ik toch nog ineens een verrassing tegen: een Gedeukte gouden tor. Het is een van de grotere soorten kevers tot ca. 2 cm lang. Deze was wel extra gedeukt, want er was al een hapje uit een van de dekschilden genomen. Hij is vrij algemeen, hoewel de soort net als vele andere grote kevers wel zeldzamer aan het worden is. Ik las dat de larven leven in het nesten van Rode bosmieren. Dan is hij vast van een stukje verderop komen aanvliegen. De volwassen kevers zie je ‘s zomers wel op de bloemen van schermbloemigen en Vlier.

Omdat deze soort net als de Gouden tor erg variabel is in kleur en tekening, heb ik er ook even een foto van de onderkant gemaakt. Het laatste buiksegment is bestippeld, net als de andere segmenten. Dus is het een Gedeukte gouden tor (Protaetia metallica).

Overigens best een late waarneming. In de gids staat dat hij van april tot met september te zien is. Op waarneming.nl staan 20 oktoberwaarnemingen, terwijl er in de zomermaanden elke maand vele honderden waarneming zijn ingevoerd. Deze zal november wel niet meer halen, want zo’n frisse indruk maakte hij ook niet meer.

Geluksmomentje…

Gedeukte gouden tor (Protaetia metallica)

1 gedachte over “Protaetia metallica”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *