Op Avontuur Met Kinderen

Stokken slijpen: (Foto: kindermes Opinel en link naar Opinel)

Stokken slijpen kun je overal. In het bos, in je tuin, binnen of buiten.
Zoek een mooie stok in het bos en maak hem nòg mooier! Misschien zie je wel een vorm of dier in je stok? Je kan hem als hij mooi geslepen is ook nog verven of kleuren. Of er een mooie avonturenstok van maken, ophangen in je slaapkamer, en er je mooie schatten aan binden!
Vanaf welke leeftijd? Dat hangt helemaal van het kind af : ) Dat moet je zelf inschatten. Leer in elk geval goed aan om van je af te slijpen.

Waterdiertjes vangen en onderzoeken: (foto Terra kids emmer met loep en vangnet en herkenningskaart waterdiertjes+ link)

Zoek een sloot en vul je Terra Kids-emmer met slootwater. Haal je schepnet goed diep door het water heen en kijk of er waterdiertjes in zitten. Doe die in je emmer, kijk door de loep, en het onderzoeken kan beginnen! Je kan je herkenningskaart hier goed bij gebruiken! Schrijf in je schrift op wat je allemaal gevonden hebt. Als je kikkervisjes vangt en ze thuis even wil onderzoeken, zorg dan dat je ze weer in dezelfde sloot terug brengt!Bosvogels zoeken: (link naar verrekijker, vogelgids voor kids, en herkenningskaart bosvogels)

Als je goed luistert, hoor en zie je vaak veel vogels. Vooral in het bos!
Als je een vogel hoort, luister dan goed waar het geluid vandaan komt. Zie je de vogel? Pak dan je verrekijker erbij, kijk eerst nog even met het blote oog waar hij zit en kijk dan door je kijker. Stel scherp. In het begin is het even oefenen maar je zal zien dat het steeds beter gaat! Herken je de vogel? Probeer de zang goed te onthouden voor de volgende keer! Als je de vogel niet zo snel herkent, kijk dan op je herkenningskaart met de bosvogels. Waarschijnlijk staat hij er wel bij! Schrijf in je schrift op welke je gezien hebt en vertel iets over de zang. Misschien weet je wel een leuke omschrijving te bedenken om hem de volgende keer beter te onthouden! Bijvoorbeeld bij de pimpelmees. De zang lijkt op het geluid van een “zilveren belletje”, en de zang van de roodborst noemen ze vaak een “watervalletje”.
Er bestaan heel veel fijne vogelgidsen. Voor kinderen is er bijvoorbeeld “Vogelgids voor kids”. Hier vind je veel informatie over vogels en tips.
Succes!

Zelf een insectenhotel maken:

Hoe leuk is het om in je eigen tuin te kunnen genieten van allerlei insecten!
Er zijn steeds minder insecten, dus het is ook echt nodig om ze een handje te helpen.
Zoek een zonnige plek op in je tuin. Het is fijn als er bloemen en struiken in de buurt staan waar insecten op af komen. Het liefst veel variatie voor het hele jaar

Winkelwagen
Scroll naar boven