Voorbereid op pad

Ik kan het niet uitstaan. Dagelijks neus ik in allerlei natuurboeken om zoveel mogelijk over de natuur te weten te komen, maar als ik dan eenmaal buiten ben, lukt het me maar niet om precies te weten wat ik zie of hoor. Laatst zag ik op een wandeling een geelgors, tenminste dat dacht ik. In de zomer levert dit vogeltje eigenlijk zelden problemen op. De zang lijkt namelijk onmiskenbaar op de vijfde symfonie van Beethoven. Maar daar heb je in de winter niets aan. Ik begon te twijfelen of dat kleine gele vogeltje wel een geelgors was. Zou het ook een sijsje kunnen zijn? Wat zijn eigenlijk de verschillen?

Gelukkig kon ik, eenmaal thuisgekomen, mijn nieuwste veldgids erop naslaan. In Vogels vergelijken van Harvey van Diek met prachtige tekeningen van Elwin van der Kolk staan al die op elkaar lijkende vogeltjes overzichtelijk bij elkaar op één bladzijde, dat scheelt veel geblader. En ja hoor, ik had de geelgors gezien. Hij blijkt ook op de Europese kanarie en de groenling te lijken. En het roepje van de groenling lijkt weer op dat van de kneu. En dan is het weer handig dat je via een QR-code de roepjes van die twee kunt beluisteren.

Ik kan wel aan het bladeren en luisteren blijven. Wat een heerlijk gidsje. De volgende keer dat ik ‘het veld’ in ga, ben ik voorbereid en weet ik waar ik op moet letten.

Geluksmomentje…

Veldgids Vogels vergelijken

1 gedachte over “Voorbereid op pad”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *