Vliegenzwam
Ik kwam deze Vliegenzwam tegen vlak langs het pad in een klein bosperceeltje op landgoed de Kieftskamp. Altijd weer een feestje wanneer je zo’n mooie paddenstoel ziet staan.
Vliegenzwammen zijn de vruchtlichamen van een mycorrhiza-schimmel. Zo’n mycorrhiza-schimmel bestaat uit een groot ondergronds netwerk van schimmeldraden dat in verbinding staat met bomen. Ze leven ermee in symbiose: de bomen leveren suiker aan de schimmel en de schimmel levert water en zouten (mineralen) aan de boom. Zo’n symbiose is dus van levensbelang voor ons bos.
En helaas zit daar wel een punt van zorg. Die schimmeldraden (Mycelium) zijn zeer gevoelig voor stikstof. Bij te veel stikstof en een lage zuurgraad gaan ze dood, want dan kunnen ze onvoldoende mineralen uit de bodem opnemen. Het voordeel voor de bomen valt weg. Precies de reden waarom je ze wel langs de paden ziet en niet in het bos. Langs de paden is de bodem een beetje gebufferd door schoon zand dat wordt gebruik voor ophogen, maar in het bos is de bodem verzuurd en overbemest met stikstof. Daardoor zijn de bomen minder vitaal en krijgen veel meer last van allerlei rupsen en schimmels. Let maar eens op de eikenbossen op de zandgronden op Hackfort. Er staan veel dode bomen. De grote stikstof belasting heeft dus niet alleen gevolgen voor zeldzame plantjes en de heide, maar leidt ook tot het sterven van onze bossen.
Geluksmomentje…
